An Open Conservatoire

De Britse Gillian Moore is dit studiejaar Artist in Residence (AIR) aan het Conservatorium van Amsterdam, onder de noemer: ‘An Open Conservatoire’. Moore is onder meer werkzaam als Artistic Associate bij de Southbank Centre in Londen.

Artist in Residence op het CvA: An Open Conservatoire
Muziekonderwijs zou van iedereen moeten zijn, maar dat is niet vanzelfsprekend. Met deze residentie onderzoeken we de rol van het Conservatorium van Amsterdam in de cultureel rijke en muzikale stad Amsterdam waar het conservatorium haar wortels heeft. Er breekt een periode aan van luisteren, reflectie en actie. Op welke manieren kan een zo breed mogelijke gemeenschap deelnemen aan de muzikale levendigheid van het CvA en van de stad?

Over Gillian Moore
Gillian Moore is geboren in Glasgow en is een pionier in de integratie van onderwijs en de artistieke praktijk. Moore zet zich al ruim 35 jaar in om muziek en kunst naar de Londense gemeenschap te brengen. Zo heeft zij niet alleen een immense bijdrage geleverd aan het Southbank Centre, maar ook aan het culturele landschap van het Verenigd Koninkrijk. Moore bestrijdt zij al jaren ongelijkheid in de klassieke muziek door middel van initiatieven zoals de Women in Music-programma's van het Southbank Centre, en de nauwe relatie met Chineke!, “Europe’s first majority black orchestra”.

Gillian schrijft en spreekt regelmatig over muziek en educatie; zo draagt ze bij aan de verslagleggen van BBC’s The Proms. Ook is zij bestuurslid van onder andere de Royal College of Music en de Royal Philharmonic Society en ontving meerdere onderscheidingen voor haar verdiensten.

Social impact en - responsibility
In de huidige missie en visie van het Conservatorium van Amsterdam zijn toegankelijkheid, sociale impact en maatschappelijke verantwoordelijkheid belangrijke thema's. Moore’s residentie biedt de gelegenheid om de rol van het CvA in deze kwesties te verkennen. Bij dit onderzoek worden docenten, studenten en partners betrokken om te onderzoeken hoe het conservatorium zich meer in de stad kan manifesteren. Daarnaast wil het CvA meer aandachte geven aan die docenten en medewerkers die, naast hun creativiteit en docentschap, focus hebben op bovengenoemde thema’s.

Bekijk hier voorbeelden van externe samenwerkingen die nu lopen. o.a. Aslan Muziekcentrum, Het Leerorkest, Musicians Without Borders en JINC.

Bezoeken en collegereeks
Gillian bezocht begin oktober ’23 het Conservatorium van Amsterdam en ging daar in gesprek met docenten tijdens het Teachers Café, het inmiddels befaamde inspiratiecafé voor CvA-docenten en -medewerkers. Begin ‘24 zal het tweede bezoek gepland worden en zal de focus liggen op ontmoetingen met externe partners en culturele organisaties in Amsterdam. Daarnaast zal zij studenten van het conservatorium ontmoeten en haar eerste bevindingen delen met de organisatie. Ook zullen er een aantal interviews in de vorm van een collegereeks plaatsvinden met musici en vernieuwers die tot de verbeelding spreken qua artisticiteit en maatschappelijkheid. Deze namen worden binnenkort bekendgemaakt.

Feestelijke conferentie eind 2024
Gillians bezoeken en genoemde evenementen zullen leiden tot een feestelijke conferentie eind 2024 in het kader van het 140-jarig jubileum van het Conservatorium van Amsterdam. Alle academies binnen de AHK zijn harte welkom om hierover mee te denken, bij te dragen en deel uit te maken van deze bijzondere residentie.

Meer weten over Gillian Moore? Zie de website van het Southbank Centre. Zie hier enkele artikelen van Moore in The Guardian.

Delen